miercuri, 24 octombrie 2012

12:23 - No comments

Viata la camin

S-au facut vreo 5 ani de cand locuiesc in camin, dar imi aduc si acum aminte de prima zi cand am calcat intr-un campus studentesc. Bineinteles ca eram foarte entuziasmat, fiindca de-abia asteptam sa ajung la facultate si sa locuiesc impreuna cu oameni de varsta mea, tineri si cu mare chef de distractie. Bineinteles ca la inceput nu mi-a placut deloc caminul, mai ales din cauza conditiilor. Auzisem tot felul de povesti cu sobolani si gandaci in camerele de camin, cu peretii care cad pe tine si usile care abia se tin in balamale. Normal ca toate astea sunt exagerari. Sigur, nu va ganditi nici ca e ca la un hotel de 5 stele dar conditiile nu sunt deloc atat de dificile pe cat se povesteste. Pe langa asta, exista si anumite beneficii, deloc de neglijat. De-asta m-am gandit ca in acest articol sa scriu despre viata de camin si implicatiile ei asupra vietii personale ale unui student din ,,provincie" cum spun bucurestenii.


In primul si in primul rand trebuie sa avem in vedere costurile chiriei. Chiria se numeste de fapt ,,regie", se plateste lunar si se ridica pana la maximum 120-130 de RON lunar. Sigur, nu ai parte de avantajele pe care le ai cand stai in chirie (conditii mai bune, stai singur in camera, liniste) dar platesti de 10 ori mai putin. Nu ai de platit utilitati, gunoi sau alte cheltuieli prezente la bloc. Singurul lucru care se plateste in plus e internetul. Pe de alta parte, vei locui cu inca un coleg sau chiar mai multi (maximum 4) ceea ce poate fi atat distractiv cat si enervant, depinzand de caracterul colegilor tai.

O sa iti faci foarte multi prieteni. E inevitabil sa te intalnesti cu majoritatea vecinilor tai, unii dintre ei devin vizitatori regulati ai camerei tale sau tu ai camerei lor. E foarte necesar sa ai o atitudine deschisa si sa incerci sa te intelegi cu toata lumea. Asa o sa te imprietenesti cu foarte multi oameni cu care te vei intalni foarte des pe parcursul anilor de facultate, fie la scoala, fie in alte camine in care o sa locuiesti. Ceea ce ma aduce la unul dintre dezavantajele vietii de camin; mai tot timpul o sa fii nevoit sa te muti. Nu stii niciodata unde o sa nimeresti, pentru cei din comisia de cazari tin cont numai de medii in atribuirea locurilor si ele variaza de la an la an, asa ca de la an la an o sa fii nevoit sa te tot muti cu toate catrafusele.

O sa te distrezi foarte mult. O sa fie o gramada de petreceri si iesiri in oras si o sa cunosti o gramada de fete/baieti foarte distractivi, pentru ca o sa faci parte dintr-o comunitate formata numai din oameni tineri cu energie si care vor sa se distreze, spre deosebire de bloc unde o sa dai numai peste mosi care vor sa doarma ca sa se trezeasca dimineata sa se plimbe putin cu autobuzul.

Personal, mi-e greu sa fiu obiectiv, pentru ca eu numai in camin am locuit in toti anii de facultate, dar daca am putea da timpul inapoi, nu cred ca as schimba ceva. Pe mai tarziu!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu