sâmbătă, 8 septembrie 2012

05:35 - No comments

Hai la facultate



           Nu foarte multi dintre cei care termina liceul ajung intr-un final si la facultate. Nu foarte multi dintre cei care ajung la facultate o si termina. Nu foarte multi dintre cei care o si termina ajung sa lucreze in domeniul in care au studiat. De fapt, daca stam putin sa ne gandim, foarte putini ajung sa fructifice roadele educatiei lor. Foarte putini o sa se imbogateasca de pe urma facultatii. Adevarat. In plus daca stam sa ne gandim un pic, foarte multi dintre cei care sunt bogati sau bine plasati in cercurile romanesti de influenta sunt mai degraba semianalfabeti decat educati, mai degraba prosti decat destepti si mai degraba lacomi decat virtuosi. Adevarat din nou.
          Pai si atunci ce rost mai are sa faci o facultate daca poti sa faci cateva ,,scurtaturi’’ si sa iti atingi, poate chiar mai repede, scopurile?  Pai raspunsul la intrebarea asta nu exista pentru ca intebarea in sine e tampita. Evident ca o institutie de studii superioare are mult mai multe de oferit decat o foaie pe care te duci si i-o pui in fata angajatorului sau cu care ii faci pe mami si pe tati mandri. Mergand la facultate, fie ca vrei, fie ca nu vrei o sa asimilezi informatii mult mai elevate decat bazele cunoasterii pe care le invatam in liceu ca sa nu ne facem de rusine in public. O sa deprinzi o educatie care o sa iti permita sa gandesti in alt mod decat vanzatorii de cartofi din piata. O sa inveti sa legi prietenii cu oameni de alt calibru si nu o sa mai judeci oamenii numai dupa grosimea portofelului (sau poate nu la fel de mult). Nu stiu de ce insa, observ ca tot mai mult e promovata ideea asta ca nu trebuie sa mergi la facultate ca sa faci bani. Trecand peste palavrageala cu ,,banii nu sunt totul si n-aduc fericirea”, mie mi se pare ca unii dintre oamenii care sugereaza ca nu-ti trebuie facultate ca sa ajungi bogat duc si mai departe ideea pana la punctul in care atesta ca e chiar contraindicat sa faci o facultate daca vrei sa fii prosper. Ca si cum, dintr-o data, monopolul avutiei si bunastarii a cazut complet in mainile prostilor si semidoctilor. Ei bine nu e asa. O sa auzi de multe ori cate un taximetrist care iti explica ca avea un prieten al unui prieten al unui prieten care avea un fiu ce a terminat doua facutati si tot pe taxiu' lucreaza, sau e macelar, sau porcar sau vidanjor. Dar ce e foarte interesant pentru mine e faptul  ca niciodata nu auzi vreun absolvent sa spuna lucrurile astea, e intotdeauna cineva cu mai putine clase decat trenu’, clasa I si clasa a II-a (trenul are acum si clasa business), pentru ca asa e cu vulpea care n-ajunge la struguri si zice ca-s prea acri. Dar adevarul adevarat este ca nu are cum sa-ti faca rau sa inveti, sa stii mai multe lucruri decat altii. Asta nu poate fi decat un avantaj in viata.
            Si sincer vorbind, in trecut, nimeni nu se ducea la facultate pentru oportunitatile de angajare.  In Evul Mediu studentii calatoreau din oras in oras si din tara in tara in cautarea cunoasterii. Unii dintre ei terminau facultatea si pe la 40 de ani.  E evident ca daca inveti bine si esti expert in ceea ce faci o sa-ti gasesti drumul foarte usor. Dar facultatea nu e datoare sa-ti gaseasca loc de munca, facultatea e datoare sa te invete, sa-ti  ofere cunoastere, teoretica si practica. Facultatea trebuie sa te invete tot ce ai nevoie sa stii despre domeniul tau de interes oricare ar fi el. Exista totusi un ,,dar”. In Romania se pune accentul total pe cunoasterea teoretica, dar cea practica e complet neglijata. Facultatile, profesorii au pierdut complet contactul cu piata fortei de munca. Profesorii s-au retras in turnurile lor de fildes si n-o sa le mai paraseasca pana mor. Nu ma intelegeti gresit, sunt oameni foarte educati, foarte inteligenti, dar care au pierdut contactul cu realitatea intr-o anumita masura. Degeaba discutam despre Parlamentul Romaniei la cursurile de studii politice, daca nu mergem niciodata acolo, sa vedem cum se iau cu adevarat deciziile si cum se organizeaza treburile de zi cu zi. Degeaba invatam la informatica Copernicus, daca asta e un program care nu se mai foloseste de  ani de zile. Facultatile ca si restul intreprinderilor, ar trebui totusi  sa incerce sa se alinieze cu progresul omenirii, care credeti-ma, e mai rapid decat niciodata.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu