duminică, 26 august 2012

09:37 - No comments

La privat sau la stat?


Uite intrebarea numarul unu pe care nici un  student nu si-o pune vreodata in Romania. Desigur, nimeni nu isi pune vreodata intrebarea asta pentru ca toti stiu deja raspunsul: la stat. Facultatile private nu sunt in tara noastra in nici un fel o alternativa; sunt batjocoritte, dispretuite, desconsiderate. Acest lucru, o sa radeti, este o anomalie. Da, da, nu e absolut deloc normal ca o facultate de stat (care nu e din tarile scandinave sau asiatice) sa fie superioara calitativ uneia privata. Nu este normal pentru ca o facultate privata are evident mult mai multe resurse decat una de stat; isi permite sa angajeze profesori mult mai buni, sa investeasca in laboratoare,  sali de curs, in studentii in sine. Exemplele sunt nenumarate: Harvard, Cambridge, Sorbonna, Yale, Princeton,  Brown etc. Si totusi ce au in comun aceste universitati de prestigiu cu facultatile private din minunata noastra tara? Probabil, in afara numarului de studenti, nimic. Nimic, pentru ca facultatile private de la noi nu sunt axate pe calitate ci pe cantitate.
Conducerile acestor facultati nu tin neaparat sa urce in top 500 (topul celor mai bune facultati din lume) ci, mai degraba sa-ti ia banu’. Fabrici de diplome, care scot peste 100.000 de studenti anual, studenti cu diplome de care rade orice angajator serios, studenti care nu au luat nici macar bacalaureatul in unele cazuri, studenti care au nevoie de o diploma ca sa fie promovati la job sau care vor sa aibe si ei o diploma la dosar. Spiru Haret, ca idee, in momentul scandalului cu acreditarea (cand le-a fost retrasa acreditarea din cauza unor nereguli) avea inregistrati peste 300.000 de studenti. 300.000! Intr-o tara cu o populatie de 19.000.000 de locuitori, din care va puteti da seama si singuri ca numai un procent mic sunt studenti. E destul de clar ca la asemenea cifre se inchid putin cam des ochii fata de calitatea studentului si la fel de des se deschid ochii fata de portofelu’ lu’ tata. Pe langa asta, chiar si taxa de la privat e mult mai mica decat taxa de la o facultate de stat (chiar mai putin de jumatate). E un  fel de prostitutie academica. 
Si ai fi tentat sa spui ca de-asta a inceput scandalul cu acreditarile de la Spiru Haret, care e cea mai mare facultate din Romania (asta e adevarul, ca numar de studenti).  De-asta, pentru ca invatamantul privat e de proasta calitate. Dar nu e de asta. E mai degraba din cauza ca senatele facultatilor de stat se strang in jurul mesei rotunde, ca Arthur si cavalerii lui, si se gandesc destul de simplu: noi avem  resurse mizerabile, birocratie pana la tavan, taxe din ce in ce mai mari, facilitati tot mai proaste pentru studenti si majoritatea, zero oportunitati.;  e o chestiune de timp pana cand incep astia sa ridice standardele si sa inceapa sa mai trieze din studenti , ca sa poata sa isi creasca rankingul si sa inceapa sa atraga din afara tarii (evident ca sa castige mai multi bani, dar asta e principiul capitalismului). Si atunci ce facem? Pai le discreditam. Nu ma intelegeti gresit, meritau cu varf si indesat sa fie discreditate, insa aceleasi nereguli descoperite la ei exista fara nici o problema si la facultatile de stat.
Dar:
-        Statul este un foarte prost gestionar, care sangereaza bani prin toti porii catre miile de capuse situate intre sursa banilor (studentul) si beneficiarul final, adica facultatea (care nu are niciodata bani pentru nimic si tot timpul are nevoie de mai mult). Nu se intampla la privat. Nu se intampla din cauza ca patronul e direct interesat sa opreasca acest fenomen. Pe patron nu poti sa-l mituiesti sa inchida ochii, fiindca sunt banii lui, deci lacomia daca nu altceva opreste acest fenomen din fasa.
-         Facultatile de stat au pierdut de mult contactul cu piata fortei de munca si cu lumea reala in general. Sunt desigur foarte multi profesori geniali, dar care nu coboara din turnurile lor de fildes niciodata (decat ca sa predea) nefiind evident, capabili sa lege niciun fel de parteneriate cu marii angajatori. Nu se intampla la privat, cel putin nu in afara. Este in interesul patronului sa ia contactul cu alti patroni care sa-i angajeze studentii, fie la finalul facultatii, fie in internship-uri in timpul acesteia, pentru ca asta ii promoveaza automat facultatea, atrage mai multi studenti si tot mai instariti si, mai pe scurt, face bani.
-         Facultatile de stat bat moneda pe calitate versus cantitate,  lucru care este o mare minciuna. Daca nu credeti ce spun uitati-va numai cat de mult s-a marit numarul de locuri la taxa, care sunt acum duble, triple si, in unele cazuri, de zece ori cat numarul de locuri la buget. Nu doar asta, dar chiar si la facultatile considerate de elita, unde se bat 14 pe loc pentru un loc la buget, la taxa se intra (la unele facultati) chiar si de la nota 3, doar doar s-or umple locurile alea la taxa pe care nu le vrea nimeni.
-         Sistemul  de stat de gestionare a actelor, banilor, studentilor si profesorilor este, evident, extraordinar de prost, cu o birocratie nelimitata si cu multe probleme (stiati ca se poate pica un examen doar pentru ca o secretara a trecut o nota gresit pe foaia matricola?).  La privat nu se intampla asta pentru ca patronul vrea sa tina clientii multumiti, asa ca pune biciul pe angajatii sai.

     In concluzie, daca nu poti avea incredere in nimic altceva, te asigur ca poti avea incredere in lacomia omului si e doar o chestiune de timp pana cand o sa creasca si calitatea faculatilor private si cele de stat o sa cada pe planul doi. Asa ca da, sunt poate avocatul faculatilor private, dar nu avocatul privatelor de acum, ci al celor din viitor. Si daca ar fi sa fim cinstiti pana la urma, nu ar fi frumos  sa avem si noi un Harvard romanesc?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu