miercuri, 15 august 2012

14:18 - No comments

Ce fac dupa ce termin facultatea?


     O intrebare pe care si-a pus-o, desigur, fiecare student din Romania. Lumea pare sa aibe foarte multe idei in privinta asta. De fapt, fiecare stie foarte bine ce o sa se intample dupa ce termini o facultate, cu toate ca nimeni nu stie mai nimic. Si nici eu nu stiu nimic. Iar cei care pretind ca stiu cele mai multe lucruri sunt de obicei cei care ei insisi nu au facut niciodata o facultate, sau au facut vreo privata jalnica care nici macar nu merita titulatura asta.
     Si totusi, cam ce se intampla cu viata ta cand te vezi cu diploma in mana? Pai nu prea multe sincer, daca asta sperai. Odata ce ai diploma in mana, tot ce se schimba e ca palma ta contine acum o diploma, dar asta nu inseamna ca vine o fanfara sa-ti cante si nici nu incep toate firmele mari din oras o bataie acerba ca sa puna mana pe tine. Inseamna nici mai mult nici mai putin decat ca ai terminat facultatea si ai completat un ciclu, care sunt convins, a fost foarte important in viata ta. De aici as zice ca depinde mai degraba de tine. Depinde ce facultate ai facut, ce ai invatat, cate limbi straine stii, cat de bine te imbraci, cat de bine arati, cat de bine vorbesti. Mai pe scurt, TOTUL. Pentru ca nimic nu e prea superficial, prea mic, nici un detaliu nu e trecut cu vederea de ceilalti.
     Poti sa uiti de prostiile cu oamenii care trebuie sa te accepte asa cum esti pentru ca n-o sa se intample niciodata asta. Va trebui sa le arati cine esti. Va trebui sa mergi la o gramada de interviuri, sa intrebi in stanga si in dreapta, sa ceri favoruri, etc.  Desigur, nu vorbesc despre a prinde un post la vreo spalatorie auto. Vorbesc despre a pune mana pe un job serios. Si pentru asta iti trebuie multa determinare. Pentru ca o sa primesti  zece oferte tampite si una buna. Pana cand o sa te sune de la o companie unde chiar vrei sa lucrezi or sa te cheme de la tot felul de firme cretine unde lucrezi pe comision,  fara salariu fix sau in structuri piramidale unde ei iti spun ca poti sa ajungi sa castigi sute de milioane pe luna. Bineinteles astea sunt o pierdere de vreme. Urmeaza joburile mai putin tampite,  cum ar fi restaurante, firme de tipul call center,  baruri etc. Astea sunt mai putin tampite pentru ca te si platesc, adica ai un salariu fix, deci poti supravietui (nu-i  la fel cu schemele piramidale). Abia dupa toate telefoanele astea care iti consuma timpul, vei primi, poate, un telefon de la o companie care te cheama la un interviu, unde crede-ma ca n-o sa fie o atmosfera relaxata, mai degraba as spune ca o sa te puna pe gratar si vor afla tot ce stii si ce poti.
     Asa ca, daca ai crezut ca o sa vina cineva si o sa te roage frumos cat esti inca pe bancile facultatii sa le faci marea favoare de a-ti pune expertiza ta suprema la dispozitia lor, te inseli amarnic. Rar se intampla asta (deobicei in filme) si numai elitelor elitelor. Nu esti primul din clasa, judet si tara? N-o sa ti se intample. Si mai ales, nu astepta sa dea norocul peste tine, pentru ca n-o sa se intample.  Cel mai bine este sa te gandesti mult in ce domeniu vrei sa lucrezi. Odata ce stii clar ce vrei sa faci, e doar o chestiune de timp. Esti constant atent la tot ce tine de domeniul respectiv. Te interesezi de toate posturile libere, trimiti mailuri peste mailuri, te imprietenesti cu toti care lucreaza in domeniul respectiv, aplici incontinuu. Poate sa treaca un an, poate sa treaca o luna, poate sa treaca o zi; daca esti destul de determinat, mai devreme sau mai tarziu, se va ivi si sansa ta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu