marți, 7 august 2012

14:10 - No comments

Regulamentul studentului

In ultimul an de facultate  toata lumea intra in panica; acesta este un fapt.  Cu cat ne apropiem  mai mult de sfarsitul anului, devenim mai stresati, incepe sa se stranga latul tot mai mult... Asta se intampla pentru ca niciodata nu facem lucrurile la timp. Acest obicei se numeste procrastinare. Evident, eu nu vin aici sa spun ce e bine si ce e rau sau sa judec oamenii. Constat doar un fapt care se intampla in 9 cazuri din 10. Adevarul e ca majoritatea oamenilor sunt lenesi (ma includ si eu aici) si nu fac lucrurile la timp. Vorbim, de fapt, despre managementul timpului.  Si pana la urma ce inseamna asta? Insemna sa nu te ingramadesti cu licenta pe ultima saptamana. Inseamna sa nu lasi invatatul pentru sesiune pe ultimele 2 saptamani. Si e greu; de fapt, e foarte greu. Pentru ca in ultimul an de facultate, ultimul lucru pe care vrei sa-l faci e sa stai si sa scrii sau sa inveti incontinuu. Pentru ca, teoretic, asta ar trebui sa faci ca sa te poti alinia cu absolventii de succes, care au o nota mare in licenta si au si note bune in sesiunea din vara. Dar 90% dintre noi nu sunt facuti asa. Noi cei din procentul de 90% incercam cu greu sa pastram un fel de balanta intre viata profesionala/academica si viata sociala si nu e tocmai usor sa faci asta, pentru ca nu e ca si cum ai putea sa cazi de pe radar un an intreg, sa nu mai raspunzi la telefon si sa nu mai iesi in oras numai ca sa-ti faci treburile la timpul lor... pentru ca pana la urma viata sociala e foarte importanta, nu putem toti sa devenim asceti...
                Intrebarea care se pune, deci,  e daca se poate pastra balanta asta in conditiile date si daca se poate mentine un echilibru intre viata academica si cea sociala. Eu zic ca este posibil. Eu cred ca se poate termina o facultate cu succes, fara sa-ti sacrifici viata sociala. Dar pentru asta trebuie sa urmezi niste reguli foarte simple din  ,,Regulamentul Studentului”:
1.       Nu rata niciodata vreun examen.  Chiar daca te-ai imbatat cu o seara inainte, chiar daca esti bolnav sau ai piciorul rupt sau te-a parasit prietena, sau chiar si daca nu ti-ai invat nimic, du-te la examen, chiar daca situatia pare sumbra, te asigur ca intotdeauna mai sunt sanse. Poate ai avut prezente, poate te-a placut profesorul, poate iti pica exact singura chestie pe care ai invatat-o. Nu poti sa stii, asa ca mai bine te duci, decat sa stai acasa si sa pici sigur.
2.       Asigura-te ca profesorii te cunosc. Pune o fata prietenoasa si familiara langa numele tau, pentru ca profesorii sa-si aduca aminte cine esti cand te asezi in fata lor.  Asta poate sa faca diferenta intre ,,respins” sau ,,picat” si un cinci din mila (care e mai bun oricand). Te duci la xerox, te duci dupa covrigi, cari cartile profesoarei, repari proiectorul, nu conteaza. Te asiguri in felul asta ca toti profesorii vor sti cine esti si isi vor aduce usor aminte de tine. In felul asta, chiar daca nu stii nimic la un examen, s-ar putea sa primesti un 5 cadou pentru ca esti baiatul/fata dragut/a care se oferea tot timpul sa se duca la xerox.
3.       Imprieteneste-te cu secretarele. Nici nu ai idee cat de folositoare pot fi aceste persoane mai ales daca le mai si imbunezi cu o ciocolata sau o cafea . Tot ce tine de logistica anului 3 de facultate (si crede-ma ca apar mii de probleme cu tot felul de acte importante sau mai putin importante) va fi rezolvat mult mai usor si cu mult mai putin stres si stat la coada.
4.       Desprieteneste-te de tovarasii de bere. Macar spre sfarsitul anului, va trebui sa inveti sa spui si nu la o iesire la bere sau la un club. Va trebui sa spui nu chiar in ciuda insistentelor pentru ca nu vei mai avea nici timp de dormit, fara sa mai vorbim de iesit in oras. In sarcina asta sisifica o sa te ajute mult gandul ca odata ce termini vei fi liber sa faci ce vrei si ca daca mai rezisti inca un pic o sa te trezesti si cu o diploma in mana.
5.       Nu-ti descoperi marea dragoste.  Nu ma intelegeti gresit, un iubit sau o iubita pot fi de mare ajutor, dar asta daca ai deja o relatie de durata si e capabil/a sa inteleaga ca atentia ta nu se va putea concentra pe el/ea in perioada asta. Poti chiar sa ii mai ceri si ajutorul din cand in cand, ceea ce iarasi e bine. Dar cineva nou, mai ales in preajma sesiunii (cum se nimereste de obicei) va vrea sa va intalniti des, te va suna constant si se va plange incontinuu de situatie (chiar daca la inceput o sa se prefaca ca te intelege in totalitate).
In principiu, cam acesta ar fi ,,Regulamentul Studentului”, adaptat, bineinteles, la vremurile in care traim. Cat timp vei urma aceste 5 reguli simple te vei mentine pe drumul cel bun... si cine stie? Poate vei termina si facultatea. Succes!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu