duminică, 19 august 2012

11:45 - No comments

Cum o sa fie la facultate?


Tocmai ai aflat ca ai intrat la facultate. Singurul lucru la care te gandesti acum este cum o sa fie facultatea. Unde o sa stai? (in cazul in care esti din alt oras) Unde o sa mananci? Unde o sa te distrezi? Cu cine? Si lista continua.
Presupun ca multi ditre voi, cei care urmeaza sa incepeti o facultate anul acesta va ganditi cum o sa fie facultatea.  Multi dintre studentii din orasele mari sunt, de fapt, din alte zone ale tarii. Viitorii rezidenti ai caminelor universitatilor din Bucuresti. Acest articol este scris pentru ei.  Pentru cei care vin de unde se-agata harta-n cui in Bucuresti sau Cluj sau Iasi etc pentru a face o facultate.  Eu m-am numarat, la randul meu, in aceasta categorie de oameni si tin minte si acum, auzeam tot felul de povesti despre oameni care s-au dus la facultate in alt oras si s-au intors inapoi fiindca le-a fost prea greu. Ori au picat examene dupa examene, ori au stat in camin si li s-a parut prea greu sa traiasca cu inca 1,2 sau 3 oameni intr-o camera, fara nici o farama din confortul de acasa. Multe din povestile astea sunt baliverne. Cel putin in cazul  meu, va pot spune ca mi-a placut facultatea cap-coada. Eu am locuit si in camin, de fapt in mai multe camine ale Universitatii si va pot spune ca poate fi foarte distractiv. Depinde insa foarte mult ce fel de persoana esti.
Dar sa incepem cu inceputul. Facultatea. Facultatea e foarte diferita de liceu. In facultate nu mai exista mici criterii de popularitate cum erau candva in liceu. Aici nu te mai baga nimeni in seama daca esti arogant si incerci sa faci pe desteptul. Nu mai merge sa glumesti cu profesorii ca in liceu, pentru ca profesorii din facultate nu te pedepsesc, te iau ei pe tine la misto daca incerci sa faci vreo gluma prosta.  Un lucru foarte important de tinut minte este faptul ca la facultate ai (inafara de partiale in unele cazuri) o singura sansa sa treci un examen. Nu e ca in liceu, unde iei un patru odata si dupa ceea il dregi cu un 7. Aici ai o singura sansa sa treci, iar daca pici ai restanta.  E o vorba intre studenti care zice ca daca n-ai restanta n-ai prestanta, dar problema e ca daca acumulezi prea multa prestanta, s-ar putea sa repeti anul si asta nu e prea bine; fara sa mai vorbim de faptul ca pici la taxa si te usurezi de vreo 3000 de RON. Partea buna e ca, daca esti suficient de sociabil, o sa cunosti foarte multa lumea si o sa te imprietenesti repede cu toti colegii, desi sunt mult mai multi decat in liceu. E foarte important sa te cunosti cu ei pentru ca de la ei vei lua cursuri sau ii vei suna cand ajung pe la secretariat sa-ti spuna notele (sau restantele).
Partea a doua din inceputul lungii tale calatorii academice este, desigur, gasirea unei locuinte. Asta poate sa insemne multe lucruri; poti sa stai in chirie, poti sa stai in camin, poti sa stai la rude etc. Depinde foarte mult cat de tare iti place confortul si cat de sociabil esti. Pentru ca fiecare are avantajele lui. Cand stai cu rude sau in gazda ai parte de confort dar nu prea ai parte de intimitate, pentru ca locuiesti cu ei, deci nu prea poti sa-ti aduci prietenii si dai chefuri in casa lor. Daca stai in chirie o sa ai parte si de confort si de intimitate dar o sa platesti o caruta de bani pe chiria in sine si pe facturi, iar daca proprietarul e al dracului o sa te trezesti ca iti creste chiria in mijllocul iernii. O alta varianta este bineinteles caminul. Multi se feresc sa locuiasca in caminele universitatilor. Nu e usor pentru oricine sa-si imparta camera cu inca unul sau doi oameni.  Dar sa locuiesti intr-un campus universitar este o experienta greu de inlocuit. Nu e vorba doar de petreceri, sau iesiri in oras sau seri de carti si baute. E faptul ca toti vecinii tai sunt tineri de varsta ta, studenti si ei, oameni care te inteleg, pentru ca si ei, la randul lor, trec prin aceleasi probleme ca si tine. Nu mai vorbim de faptul ca intr-un campus universitar poti iesi afara la orice ora din zi si nu exista sa nu te intalnesti cu cineva cunoscut.  Daca vi se ofera ocazia sa locuiti macar un an intr-un camin, sugestia mea este sa nu pierdeti oportunitatea asta.
In principiu, cam astea ar fi marile probleme cu care te confrunti atunci cand vii din alt oras la studii. Evident, apar si mii de alte probleme cu care o sa trebuiasca sa te confrunti, dar atata timp cat esti student si ai unde sa locuiesti, o sa trebuiasca doar sa fii un pic istet si descurcaret si o sa fii surprins cat de usor o sa se rezolve.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu